Sunday, October 12, 2014

4. Siguldas pusmaratons

Kaist smaržās gaiss kā liesma telpā,
Šķiet seno teiksmu balsis san.
Pie tevis, Gauja, tavā elpā
Man sirdī tāla, man sirdī tāla,
Tāla atbalss skan.

"Zied ievas Siguldā"

Tā nu vakar noslēdzās skriešanas sezona seriāla Skrien Latvija ietvaros. Tā noslēdzās ar jauniem personīgajiem rekordiem, jauniem skrienamkrekliem, pirmajiem pusmaratoniem un skaisti rudenīgu laiku un Siguldas ierasto rudenīgo ainavu, kas nebūt vēl nav sasniegusi savu zelta pilnbriedu. Man tas bija devītais pusmaratons un šajā sezonā ceturtais, kurā līdz finišam nogādāju dažus balonus un dažu labu uzcītīgu skrējēju. Ar kompanjonu Edgaru šoreiz no 6 baloniem, gan finišā nogādājām tikai 3, jo katrs pa kādam uzšāvām gaisā trases posmā, kur sanāca skriet gar eglēm. 
Ja iepriekšējos divus gadus esmu skrējis uzvalkā savam priekam, tad šogad noskrien šefs atļāva pa zolīdo paturēt arī tempu un izdevās man pierunāt atbilstoši saģērbties arī manu nemainīgo partneri sezonas garumā tempa turēšanā Edgaru. Kā Uldis trasē teica - Noskrien eleganti. Un kāpēc gan ne.

Kārļa Pakārkļa foto
Ievas siguldā ne tikai zied, dzied, bet arī skrien.
Neesmu vēl pētījis citu pusmaratonu splitu laikus, bet Sigudlā pilnīgi noteikti sanāca negatīvie spliti un lielākā atšķirība starp apļiem, manuprāt. Sakums gan ļoti saulains un mums kompānijā jau drīz vien piebiedrojās daudz daiļā dzimuma pārstāves, kuras pat lielākoties skrēja mums nedaudz pa priekšu. Trase no pagajušā gada atšķiras vien ar to, ka mainīts skriešanas virziens un pēdējais kilometrs arī novadīts pa divam citām ielām, tādējādi atslogojot vienu no galvenajām ielām, kas ved uz Gaujas tiltu. Pirms starta ierastā TT kopbilde. Savu numuru ieliku kabatā, jo neies jau bildi bojāt. Edgars pēdējā brīdī ielec starta koridorā un aiziet.
Lai gan startā zaudējām vien 30 sekundes, tad pēc pirmā apļa vēl nebijām ieskrējušies un negatīvā bilance bija pat izaugusi līdz teju minūtei. Tā kā Edgaram nebiaj šoreiz pulksteņa un arī čipu viņš pamanījās ielikt kabatā, kā dēl aŗī rezultātos viņs neparādās kā finišējis, tad visa matemātika bija uz mana pulksteņa "pleciem". Ar katru nākamo apli izdevās jau atgūt iekavētās sekundes īpaši strauji nepalielinot tempu. Skriešanai ideāls laiks, jo saule aizslēpusies aiz mākoņiem līdz pat finišam.

Pa apļiem Siguldas pusmaratona tempa turēšana izskatās šādi:
  1. 0:28:24
  2. 0:27:27
  3. 0:27:09
  4. 0:26:35
Aplis vidēji ir jāskrien uz 27min:30sek. Siguldā nez kāpēc pagriezienu iespaidā pulkstenis nerādīja ļoti bieži aktuālo tempu un nācās vien vadīties pēc vidējā. Distancē ar garumu 21km un 97 metri temps, lai finišētu 1h:50min ir 5:12 min/km, bet līdzšinējā pieredze rāda, ka pulksenis samēra ar uzviju, līdz ar ko videjais temps jāskatās, lai būtu par 2-3 sekundēm ātrāks, kā arī papildus jāņem nost vēl dažas sekundes atkarībā no tā cik daudz laika paiet, līdz beidzot burzma izzudusi un var sākt skriet. Parasti tas notiek, kad tiek šķērsota starta līnija. Kopumā, manuprāt, sezonas nevienmērīgākā tempa turēšana sanāca, lai gan finišā mērķis sasniegts. Trase, lai gan ne tik sarežģīta kā Rēzeknē, tomēr viesa savas korekcijas, jo skaidrs, ka skrienot lejup no kalniņa pie bobsleja trases temps ir ātrāks par vidējo nepieciešamo un augšupskrienot tas ir neduadz lenāks, bet rezultātā tas izlīdzinās.

Finišētāja komplekts.(mazais)
Pēc finiša putras vietā atsildijāmies kopā ar Kristapu SKM A aplī un finišējām uz pusdienām kopā ar Ežu kolektīvu Re:Restaurant, kur nočūkstēja Valmiermuižas pusīte un grūbu/sēņu risoto. Un tika pieņemts lēmums nākamgad dibināt VSK Noskrien Rieksti komandu, lai ir kas skrien pakaļ Vāverēm. Kopumā saulains un pozitīvs sezonas noslēgums. Prieks par starta pakā atrastajiem Dobeles dzirnavnieka pilngraudu makaroniem. Tā ir īstā manta. Uz SL balli tā ar nepaliku.

Sezonas īsais atskats
Deviņi pusmaratoni:
  1. LSC pusmaratons Mežaparkā
  2. Rēzeknes pusmaratons (TT 1h:50min)
  3. Biķernieku pusmaratons 
  4. Liepājas pusmaratons 
  5. Jelgavas pusmaratons (TT 1h:50min)
  6. Kuldīgas pusmaratons (TT 1h:50min)
  7. Valmieras pusmaratons 
  8. Tartu pusmaratons 
  9. Siguldas pusmaratons (TT 1h:50min) Mans 30. pusmaratons skriešanas karjerā.
Pusmaratonā šogad jauna personīgā rezultātā nebūs. Ozolnieki netiks skrieti un nav arī sajūtas, ka šogad var ko izmocīt. Mērķis paliks citam gadam.

Divi maratoni:
  1. Nordea Rīgas maratons (TT 4h:15min)
  2. Danske Bank Viļņa maratons (uzlabots personīgais rezultāts)
Ārpus konkurences pasākumi:
  1. Rīga-Valmiera
  2. Popes rogainings 12h
  3. EČ roginingā 24h
  4. Laulasmā ultra
  5. Cēsu EKO trail
  6. Baso pēdu ultramaratona vidējā distance
  7. xRace Ādažu un Ērgļu tautas klases posmi.
Par daļu kaut kas uzrakstīts, par daļu nekas rakstīts arī netiks, bet par daļu melnraksti jāpabeidz.Vēl bijuši daudzi koptreniņi, kas ļāva sagatavoties sezonai, kā arī tikties un paskriet kopā pelcu pie pleca starp sacensībām. Protams, bija arī neliels traumu periods, kad kreisā kāja septembrī pēc VIļņas maratona pietieca streiku. Aizvedu kāju uz Grieķiju 10 dienas bez skriešanas paārstēties. Ir atguvusies, jo jau tagad oktobra kilometrāža ir lielākā nekā pa visu septembri kopā.

Vai ar to sezona šogad noslēgusies?
Nebūt, nē. Vēl ir plānā viena pastaiga pa kalniem ārpus Latvijas robežām, kas akurāt iekrīt vienā datumā ar SKM. Tāpēc arī uz Grand Fināle balli šogad netieku. Tad viena mežu un purvu inspekcijas pastaiga Viadavas 12h rogainingā un skrējiens Patriots Cenas tīrelī pie Mangaļu muzeja. Un tad vien tik kā 12h pirms jaunā gada atzīmēties atkal Laulasmā. Ar to tad 2014. gads būs izskriets un kalendārs varēs doties atpūtā dodot vietu jaunajam 2015. gada kalendāram, kurā vēl tikai dažas skices ieliktas.