Saturday, December 7, 2013

Īsa pamācība - rogainingā (iesācējiem)

"Upē naktī pīles kliedz.Un tu arī neiemiedz!Tāpēc jau, ka nevar zināt, kāpēc.
Varbūt, ka ir ņemts par daudz,
Varbūt, ka par maz ir ļauts,
Un varbūt par maz ir arī sāpēts."

Pirms kāda laika ap sēņu laiku bijām ar Imantu un Artūru mežā uz Tautas rogainingu. Par to tad beidzot ir laiks pastāstīt sīkāk, jo mežā ar karti uz 8h bijām pirmo reizi.

Turpmākais ievads rakstīts pirms starta dienas.
Pusnakts. Pēc 7 stundām jāceļas un jādodas 8h garā pārgājienā pa pierīgas mežiem, purviem, pāri grāvjiem, upītēm, strautiem un gar ezeriem. Vienā vārdā orientēšanās ar maršruta plānošanu jeb rogainings. Komandā (Maratons Post Scriptum) pulcējušies trīs vīri, kas gan brauc ar velo, kāpj kalnos vai arī mēdz uzskriet kādu pusmaratonu dažas reizes gadā. Kā jau noprotat, tad nekāds augstas gatavības līmenis mums nav. Nedēļas sakumā pasēdējām ar pieredzējušu rogaininga speciālistu un ieguvām daudz jaunas zināšanas, lai uz starta stātos vairāk sagatavojušies un mazak kā zaļknābji.

Svētdienas rītā modinātājs nozvana ap 7:00. Pēc 10 minūtem nolemju, ka tomēr jāceļas. Jau 7:35 esam ceļā. Plānojām sacensību vietā būt 8:00, esam 8:20. Aizejam piereģistrēties. Blakus mūsu piesietajam pajūgam piebiedrojas Artūrs ar Ingu. Arī iešot mežā, bet tāpat kā mums groziņa līdzi nav. 8:45 saņemu 3 kartes un jožu uz mašīnu pajūgu uzsākt plānošanu. Reāli plānošanai ir minūtes 35, jo ir attālums no mašīnas līdz sacensību centram. Un plānošana sevī ietver labākā maršruta atrašanu un tā replicēšanu uz biedru kartēm, kas jau tad aizņem vien dažas minūtes vairs. Un 9:30 tiek dots starts un viss bars no starta vietas pajūk uz visām četrām debespusēm. Mēs ar tā kā esam gatavi doties uz labākajiem sēņu punktiem.
Plāns: 30 kontrolunkti 168 punktu vērtībā
~32 km distancē pa gaisa līniju.
  1. KP 31 - Sanāca riktīgs tesiens sākumā, jo viss notiek pa ceļu. Skatāmies ko dara citi, kur dodas. Kad ceļš beidzas tad ejam iekšā mežā. Jau pirmās lāmas, bet kājas vēl sausas. izejam precīzi uz KP, kas atrodas uz stigas.
  2. KP 84 - Šis jau ļoti vērtīgs punkts, bet diezgan tuvu starta vietai, tāpēc tur noteitki ir kāda grūtība paredzēta. Viss jau sākās ar to, ka mežs pielijis un stigas vairāk izskatās pēc grāvjiem. Arī pats punkts kā izrādās atrodas kārtīga grāvja otrajā pusē, uz kuru tad kā nu mācējam tā līdām pa pāri nokritušajiem kokiem. Ilgi sanāca meklēt un sākām atpalikt no grafika, kā arī kājas jau slapjas. Te nu Aivara ieteikumu nespējām ievērot jau pirmajā stundā.
  3. KP 72 - Beidzot uz meža ceļa. Diezgan skaidri sapratam, kur esam un dodamies iekšā gar izcirtumu uz KP. Ātri sapratu, ka skrienam ne pa īsto meža grāvja malu. Grāvju jau mežā nav viens vien. Pats KP nelielu grāvju krustojumā, kur jau skaisti izbradātas bebru, ziloņu un mamutu takas. Esam tur kopā ar vēl vienu komandu. Pēc tam jau atkal viss klusu.
  4. Imants forsē grāvi. Man bija līdzīgas situācijas.
  5. KP 58 - Te gar laukmali (tikai meža pusē) tiekam uz grants ceļu. Pēc Artūra tempa redzu, ka beidzot jāteš. Par laimi tomēr nekāds sprints nav un mierīgi aizskrienam līdz nākamajam punktam izcirtumā.
  6. KP 41 - Saorientējamies kartē. Tiek ieturētas pirmās pusdienas batoniņa veidā un pa meža celiņiem skriets tālāk, cenšoties nenomaldīties maģistrālajos krustojumos. Šo punktu paņemam diezgan vienkārši. Jau ir kopīgs viedoklis, ka metam vienu punktu ārā, jo pēc kartes izskatās, ka varētu atkal ieberzties uz bebrāju un pazaudēt laiku. Tāpat jau atpaliekam no grafika.
  7. KP 63 - Te jau pamainās reljefs. Parādas pirmie kāpumi un kritumi. Bet punkts pie bērza. No ceļa skrienot uzreiz jau bija nojaušams, ka jābūt pie lielākā koka jaunaudzītē.
  8. KP 87 - Šo punktu ņemam gan pēc stigām, gan azimuta un izdodas to raiti atrast. Esam arī netālu no dzelzceļa.
    Numurs ar laiku izkatās šādi.
  9. KP 42 - Uz šo punktu arī ejam pēc azimuta un mežs ir diezgan skrajš un skrienams. Nonākuši jau izcirtumā brienam tuvāk punktam. Biedri aiziet pa labi, bet man nojausma liek palūkoties pa kreisi un bingo. Kad uzsaucu biedriem izrādās esmu arī painformējis kādu citu komandu par punkta atrašanās vietu. Te sākam apspriest kādas frazes jālieto, lai kodētu atrasto punktu.
  10. KP 54 - Ceļā uz šo punktu arī vegli dodamies pa meža celiņiem. Satiekam pretīm skrienošo Nikolaju. Pats punkts tādā kā deguna galā. Īpaši skrējiena laikā leģendu nelasījām un apzīmējumi skaidrāki daudz vairāk nekļuva. Galvenais ir zināt kur Tu pats atrodies kartē.
  11. KP 68 - Pusloks apkārt kaut kādam dīķim vai mazam ezeram un punkts pavisam netālu no ceļa. Skatam paveras kartējais izcirtums un arī vairākas pretīm skrienošas komandas, kur katra tomēr skrien nedaudz citā virzienā. Atkal jāuzēd. Laiks saulains un patīkams. Komandas noskaņojums arvien skrienošs pēc 3h.
    KP 46 Kāds atstājis ragus.
  12. KP 71 - Pa taisnāko maršrutu dodamies uz laukmali. Sastopam lielu grāvi, bet netālu arī dambis, lai tiktu pari un tad jau uz lielākas nozīmes ceļu. Izskrējuši uz ceļa sapratām, ka priekšā atkal plats grāvis un jāpaskriet nedaudz atpakaļ, lai tiktu tam pāri. Te jau atkal ziloņtakas ved pareizajā virzienā. Sastopamies ar kārtējo komandu pie paša KP.
  13. KP 82 - Pēc šī punkta paņemšanas jau ceļš ved "mājup" jeb vairāk aju atpakal uz starta centra pusi. Esam kartes tālākajā punktā. Redzam kā pa taisno pari laukam brien viena komanda no KP uz kuru dodamies. Mēs gan dodamies par zemes ceļiem cauri mežiem un izcirtumiem. Sastopam atkal pa kādai komandai pretīm skrienam. Karti azotē iespiedis to uz brīdi pazaudēju, bet labi, ka Imants no aizmugures šo faktu pamanīja. 
  14. KP 56 - Šajā punktā sastopam pretējā virzienā skrienošos Artūru un Ingu. Pats punkts nelielā biezoknī, bet nebija ilgi jāmeklē. Sekojām pieredzejušiem rogaineriem un atradām.
  15. KP 64 - Tālāk kalniem un izcirtumiem pari. Punkts ieslēpts kādā no kara laiku bunkuriem.
  16. KP 77 - Te kaut kāda apdzīvota vieta. Punkts atkal nāk viegli, tikai lai tiktu uz nākamo lieki gar žogmalēm lodājām, kas paņēma savas 5 minūtes laika, bet arvien varējām priecaties par to, ka esam uz slēpošanas trases, kuras informatīvos uzrakstus pamanījām jau kādu labu laiku atpakaļ.
  17. KP 46 - Ar šo punktu atkal jautrība ar gravja šķērsošanu pa diezgan smalkas konstrukcijas metāla tiltiņu.
    4x4 ka tik uz priekšu.
  18. KP 78 - Šis punkts pēc tās atpūtas beidzot viesa kādu interesantuma dzirksti pasākumā. Ceļš uz punktu vienkāršs - pa ceļa malu līdz pareizajam izcirtumam un tad līdz izcirtuma tālajam galam. Es iebridu izcirtumā ātrāk par biedriem un sastapu bebru apdzīvotu un uzplūdušu grāvi. Pēc 5 minūšu meditācijas grāvja malā mainot kājas un domājot par lēcienu, tomēr nolēmu, ka uz priekšu būs labāka vieta, kur droši šķērsot gravi un tā arī bija. Kad tikām līdz punktam, tad jau pēc takas norādēm to atradām veigli.
  19. KP 86 - Un te sākas foršākais, jo mežā ir gan izcirtumi, gan dumbrājs. Un te nu arī pirmo reizi nesaprotam kurā izcirtumā esam iznākuši. Sanāk neliels līkums. ātruma nekāda, jo jāiet pa mežu un jāšķērso grāvji. Bet toties kāds klusums un kādas ainavas. Kad beidzot sazīmējām kur esam, tad arī punktu nav grūti vairs atrast. Tālāk jau atkal pa stigām.
  20. KP 47 - Priekšā atkal neliels grāvis. Var redzēt, ka esam pie pareizās takas, jo ir gan sameistarots tiltiņš, gan atbalsta nūjas jau abos krastos. Pats punkts aŗī no visam pusem piebradāts un sekojot nelielam kāpumam dodamies tālāk. Es pat nedaudz izkustināju kajas izskrienoties tā paātrāk.
  21. KP 75 - Šo punktu atrodam starp cirsmām meža joslā, tiesa gan ne bez meklēšanas. Mežs gan skrajš un tas ļauj operatīvāk atrast punktu izķemmējot lielāku platību. Te novērtējam situāciju un nolemjam trīs punktus no plāna atkal izņemt ar cerību, ka tad izdosies paņemt rezerve atstātos punktus, kas ieplānoti, ja nu apsteidzam grafiku. Tā nenotika.
  22. KP 88 - Nez kāpēc pie punkta pielīdām no biezokņa puses un tikpat taisni arī no punkta izgājām, kaut gan lieki 100 metri būtu ietaupījuši mums vairākas minūtes.
    Kad beidzas pārtika arī karti nesmādēju.
  23. KP 48 - Kas nu tur par apdzīvotu vietu bija neatceros, bet kad tikām mežā, tad pirmais jau kas iepriecināja ir pielijušais mežs. Nu neko - mēs meklējam apkārtceļu, līdz tādu atrodam un esam uz pareizās stigas, kurai malā ir arī diezgan plats grāvis. Ar to nepietika, jo tiekot līdz KP, tas atrodas stigu un grāvju krustpunktā un atrodas grāvja otra pusē. Novērtējam situāciju un pēc neveiksmīgas tilta būves atrodam citu ceļu un tiltu. Ir gan redzams pēc melnās strīpas zaļajās dūņās, ka kāds te drosmīgi bridis pāri.
  24. KP 73 - Ar šo punktu nav labāk. Esam riktīgā purvājā. Mamutu takas gan vēl tikai dubļainas, bet sasniedzot punktu esam diezgan lielā slapjumā. Novērtējot situāciju  un azimutu pa pielijušu mežu, kur ūdens sniedzas pāri potītei brienam uz nākamo un vienu no pēdējiem KP. Uzdevums šobrīd ir izbrist no brikšņiem. Sanāca kādi teju 2km vienkārši noiet pa applūdušu mežu līdz atkal tikām uz ceļa.
  25. KP 52 - Novērtējam pieejamo laiku un dodamies uz šo punktu un tad vēl vienu citu, jo pēc plāna galvenokārt jāsasniedz finišs bez soda minūtēm. Īpaši skriet negribās, bet ir skaidrs, ka KP ir neliela izcituma sūrī. Mežā, gan tāds viltīgs sūnu grāvis un gandrīz tieku pie slapja piedzīvojuma.
  26. KP 32 - Izskrējuši uz celiņa dodamies pa to, lai pēc iespējas mazāk pēc tam pa mežu uz KP jāskrien. Šis KP arī diezgan daudz ticis apmeklēts un bez mums uz pēdējo vakarēšanu turp ierodas arī citas komandas. Skrienot uz šo punktu izmetam no plāna vēl vienu 3 punktus vērtu KP, jo tas arī atradās diezgan slapjā apvidū un iespējams nebūtu tad paspējuši kontrollaikā, jo jau ceļš uz finišu bija tāds gauss. Vienīgi Artūrs skubināja pēdējos metrus paskriet, kaut ar finiša telts jau pārredzamā attalumā.
  27. Finišējām ar kilometru ziņā pieveiktu maratona distanci.
    http://connect.garmin.com/activity/397400290
Finišā ātri dodamies pārģērbties. Nez kāpēc man nav maiņas apavu, bet ir sausas zeķes maiņai. Tā nu atkal tiek sameklēti maisiņi, kurus ievilkt starp zeķēm un apaviem. Šādu scenāriju jau piedzīvoju MTB maratonā Apē. Tad dodamies novērtēt savu sniegumu statistikas ailēs un izrādās ir diezgan labi. Vēl nedaudz padiskutējam ar citiem, bet tā kā metas vēsi dodamies diezgan ātri uz mājām.
Īsts ezis.
Dienas rezumē:
  • Satikti noskrienieši arī rogainingā.
  • Nelasot leģendu var diezgan labi orientēties. Leģenda noder, ja esi uz vietas, bet punkta nav.
  • Jāmācas eero-foto kartes labāk saprast, jo tas ko uzskatījām par stigu bija plats grāvis. Jo tumšāk un zaļāk, jo trakāk.
Šī bija laba pastaiga mežā pirms krietni skarbāka pasākuma, kas sekos pēc nedēļas. Par pastaigu to grūti nosaukt, jo tika jozts lielāko daļu laika un slapjās kājas arī nekādu prieku nedeva. Patiesībā skrienot bija labāk nekā ja būtu jāiet ar slapjām kājām. Skrienot ir siltāk. Pēc sportiskas nedēļas nogales atlika vien atjaunot spēkus, izžāvēt zeķes un posties ceļā uz Somiju - ezeru zemi. Bet rudens garajos vakaros sāksies trases analīze, lai izkalkulētu iespējami labāko maršrutu un nākamreiz spētu sasniegt labāku rezultātu. Bet vispār jau patīk ilgi un gari pastaigāties pa mežu ar kādu konkrētu mērķi.
Plāns ar korekcijām un gala iznākumu.
Mani ieteikumi rogaininga jaunpienācējiem ...
  1. Izpētiet sacensību dienas laika prognozi, lai nepaņemtu ko lieku, vai tieši otrādi - neatstātu mājās kadu derīgu apģērba gabalu. Ja varat panemt līdzi vairāk un tad izlemt ko ģērbt uz vietas, tad tā arī dariet.
  2. Kartes locīšana. (ja izmantojat uz vietas izsniegto plēves kabatiņu, tad piemērojiet karti tās izmēriem, lai pārredzētu lielāku laukumu)
  3. Lasiet leģendu.
  4. Izlasiet nolikumā cik liela ir karte pēc izmēriem, lai paņemtu līdzi atbilstoša lieluma, korķa tāfeli vai dubultu kartona paliktni, kurā iespraust pinus. (Redzeju pat vienai komandai saliekamu galdiņu uz kura uzlikt karti)
  5. Izlasiet nolikumā kartes mērogu un sagatavojiet laicīgi diegu ar kilometru atzīmēm. Vislabāk, ja kilometrus nevis atzīmē, ka mezglus, bet pielīmē ka mazas lapiņas.
  6. Ņemiet līdzi kompasu. Azimuta zināšana noder.
  7. Lieciet kartē laika atzīmēs, lai varētu sekot līdzi kā izpildās plāns.
  8. Laminētam kartēm nolīmēt malas ar skoču lai ūdens nesūcas pa malām iekšā. (šis ieteikums jau no Cēsu rogaininga, kad lija lietus)
  9. Par apģērbu. Cēsu rogainā kaut kur esmu skrienamūzas uz kada zara saplēsis, ka pats pat nepamanīju līdz mājās tās apskatīju. Varbūt ir vērts uz meža briksni neņem līdzi ļoti kritas skrienamās bikses, jo hi-tech bikses ar diegu un adatu salāpītas vair snav gluži hi-tech bikses.
Idejas plānošanai:
  1. Likt punktu vērtībām atsevišķas krāsas pinus.
  2. Plānot divas kartes ar diviem diegiem un tad saskaitīt savākto punktu summu un analizēt maršruta grūtību un punktu vērtību.
Gatavi sēņošanai.
P.S. Nikolaja (3. vietas ieguvēja) komentārs pie Edmunda 'vorkauta' paneļdiskusijas, kur daži izteica pieņēmumus par to, kas priekšdienām katram jāmācās - "Tur nav ko mācīties. Jāmauc!" Tāpēc, ja ir āķis lūpā, tad ir jāmauc mežā iekšā.

* Izmantoti foto no pasākuma organizatoru lapas un Artūra, no kabatas ārā krītošā telefona, kas fiksējis spilgtākos pārgājiena momentus.

2 comments:

  1. izklausās ļoti interesanta nodarbe, būs arī man jāmeklē komanda un jāizmēģina kas tāds! Šajās brīvdienās gan ar draudzeni dosimies izmantot dāvanu karti - https://www.lieliskadavana.lv/lv/ziemas_prieki/sunu_pajugi.aspx

    ReplyDelete