Tuesday, May 5, 2015

Rogainings platajā galā arī ir rogainings. 12 stundas meža.

"Oh. If life were made of moments,
Even now and then a bad one-!
But if life were only moments,
Then you'd never know you had one."
mūzikls/filma "Into The Woods - Moments In The Woods"

@2015.02.02

Rēzekne, Rāzna un rogainings. Ja neskaita, ka visi vārdi sākas ar burtu R, tad vēl uz visiem labi ķeras skriet griboši aktivitāšu mīļotāji. Pats rogainings gan notiek Adamovas ezera apkārtnē.
Tik tikko kā bija publicēts pirmais biļetes, tā jau notika diskusijas par Eža kažociņa sastāvu. Jautājumu laikam pacēla Artūro, jo viņam bija interese bliezt, bet ar Kristapu runājām, ka jāsāk ar kaujas ratu nodrošināšanu. Tāpēc uzrunājām Gunu ar reklāmrakstu:

"Čau! 

Šodienas aktuālā tēma ir Kažoks Latgalē. Sastāvs tiek formēts. Un mēs arī domājam par dalībnieku ar kaujas ratiem. 
Kristaps teica: "Nu man jau vēlreiz gribētos redzēt kā viņa izņem Tērbatas/Ģertrūdes pagriezienu." 
Tās ir nieka 12h pa nakti svaigā gaisā."

Guna atbildēja, ka mārketings strādājot un āķis lūpā. Kristaps vēl bažījās par to vai aukla (āķim) pareizā uz ko atbildēju - "Bez raizēm!"
Tā nu uzzinājusi interesējošās detaļas Guna jautāja pēc pārdomu laika. Tika dots laiks apdomāties līdz 1. martam. Akurāt vēl 4 mēneši priekšā. Lieki piebilst, ka pēc kāda laika Guna deva apstiprinošu atbildi. Tā ar ierastajā sastāvā arī mierīgi startēsim.


Esam kā visi normālie. Saposušies uz zaļumballi Rēzeknē.
@2015.05.02
Tā diena pienāca un 14:00 no Rīgas startējām kaujas ratos Rēzeknes virzienā. Jau neilgi pirms 17:00 bijām uz vietas. Ēdām vafeļu torti un nobriedām pasākumam. Guna tik aprīkota ar manu ultra vieglo taku skriešanas ekipējumu - somu un lukturi un ne pa kam nevēlējās somā likt manu enerģijas batoniņu. Kristaps paļāvās uz to, ka Gunai tomēr gribēsies skriet un bija paņēmis līdzi nedaudz mazāk drēbju kārtas, kā vajadzētu, tāpēc pēc bridiena nāksies viņam nedaudz pasalt. Es sekojot prognozēm un dažādiem lietus piesolītājiem, somā kā vienmēr salieku baiļu bailes. Ir gan stropa vafeles ar kurām cienāt komandas biedrus, gan želejas konfektes, kuras nelietosim. Ir arī enerģijas batoniņi, tēja, siermaizes, plāksteri, folija sega, kas jau ir somas standarta komplektā kopš neatminamiem laikiem. Ir arī viegla pretlietus drēbju kārta, termokrekls un rezerves cimdi. Kaut kas no tā visa arī noderēs. Ja jau neskrien, tad to visu var nest un tas netraucē.

Plāns negausīgs.
Kartes izsniedz 19:00, tāpēc sporta zālē ieņēmām centra laukumu un meditatīvi pirms tam pasnaudām. Arī kartes paņēmu bez steigas un mierīgi 20 minūšu laikā jau bijām gan "laminējuši" visu karšu malas, gan sazīmējuši plānoto maršrutu. No kaimiņu komandas uzzinu, ka viņi plānoto punktu apmeklējumu raksta atsevišķi uz lapas. Mēs zīmējam uz kartes raustītu līniju ar sarkanu marķieri (melns nav caurredzams), lai nepārsvītrotu kādu vajadzīgu kartes objektu. Laiks paiet un 20:00 kopā ar vēl palielu bariņu entuziastu jau stāvam starta laukumā. Guna vēl nenojauš par to, ka viņa idents finišā nebūs jāatstāj organizatoriem, bet par to viņa uzzinās tikai finišā. Nesanāca gluži kā plānots un pārsteiguma moments par dāvanu sanāca drusku citādāks. Ar Kristapu biju norunājis, ka Gunai uz garajiem gabaliem vajadzētu uzdāvināt identu ar atbilstošu ietilpību. Cik tad var īrēt. Pēc kādām 50 sacensībām jau būs atmaksājies. :)

Sapņu komanda
20:00 Startējam un skrienam diezgan ātri, jo ir ambīcijas izcelt startu..

KP 20 2015-05-02 20:08:54 Ne gluži izdodas būt pirmajiem, bet esam pārliecināti, ka pie pirmā punkta esam otrā komanda, pie tam vēl neesam mērojuši to taisnāko ceļu. Punkts mazas koku rindas galā vēl apdzīvotā vietā.

KP 35 2015-05-02 20:15:18 Pārejam soļos. Mūs apdzen daudzas pazīstamas sejas. Pats punkts nelielā virsotnē, no kuras paveras ainavisks skats. Tādu skatu gan netrūks vēl. Uzkrīt arī pa dažai lietus lāsei. Punktu sasniedzam vēl pa ceļiem.

KP 66 2015-05-02 20:28:00 Arī šo punktu sasniedzam pa ceļiem. Arī atrodams nelielā virsotnē, bet jau mežā. Tālāk mūs vedīs azimuts.
    
KP 42 2015-05-02 20:48:12  Punkts atrodas virsotnē lielās elektrolīnijas malā. Iznākuši no meža, kur jau varēja nedaudz atvēsināt kājas mazā muklājā esam novirzījušies un meklējot sastopam Almu ar Līgu, kuras sastapsim diezgan bieži. Sapratām, ka esam aizgājuši par tālu (uz nākama KP pusi) dodamies maziem pampakiem pāri un rodam punktu cita virsotnē. Dodoties projām pa elektrolīniju sastopam kā allaž, Susura komandu ar Avotiņu priekšgalā. Arī elektrolīnija, kaut gan teju 25 metrus plata un no kokiem atbrīvota josla, nesola sausas kājas un Kristaps te veic momentuzņēmumu, ko nosauc par Mordoras purvu. Tolkīna Gredzenu pavēlnieka zinātāji zinās par ko ir runa, kaut gan atsauce uz vietu nav gluži precīza. Pēc mākoņiem arī var redzēt ka Rēzeknē nelīst.



Mordoras purvi.
KP 34 2015-05-02 21:05:04 Tad pāri šosejai un tiekam priekšā Almai, jo mēs KP sasniedzam pa ceļu un pēc 1h trasē to atzīmējām ar nelielu paskriešanu. Nolemjam arī, ka varētu katru stundu trasē šādi atzīmēt, jo pamatā pārvietojamies raitā iešanas solī. Ceļš ved garām kapiem. Prātojam par to, ka gan sveces ir, gan labierīcības un laukums, kur piestāt. Dienvidu virzienā redzams mēness, kas teju pilns. Lietus mitējies un debesu jumi klāj daži mākoņi. Aiz apvāršņa riet saule.
    
KP 43 2015-05-02 21:23:24  Ceļā uz šo punktu nedaudz sanāk paiet gar dzelzceļu. Gribu jau komandu novest no tā vienu upīti iepriekš, bet tieku atsaukts atpakaļ. Punktu var redzēt jau no uzbēruma. Tālāk taka ved uz Ančupānu skatu torni.
  
KP 86 2015-05-02 21:43:56  Torni reiz apmeklēju pēc Rēzeknes pusmaratona 2014. gadā. Tornī gan nekāpsim, jo punkts ir drusku tālāk. Pie torņa beidzot uzliekam lukturus, jo ir iestājusies krēsla. Satiekam ultralapsu Daci ar komandas biedru. Arī Alma ar Līgu tepat par ko nobrīnījāmies - ar kādiem līkumiem viņas nākušas? Tālāk ceļš ved lejup no kalna uz autodroma trasi un pāri šosejai un kādu KP pie upes.
   
KP 73 2015-05-02 22:09:21 Pretī mums dažbrīd skrien īsāko sacensību dalībnieki, kuriem jau pusnaktī finišs. Raugāmies kā vēl gaišajās debesīs redzama Venēra un nodēvējam šo nakts izklaidi - Eža Kažociņa Venēriskās izklaides Mēness gaismā. Alma ar Līgu zudušas skatam. Punkts mazas elektrostacijas tuvumā. Nedaudz aizskrienam par tālu un te tāds kā otrs misēklis ar precīzu trāpīšanu uz punktu. Kristapam sāk pienākt hokeja rezultāti uz telefonu.
     
KP 64 2015-05-02 22:26:59 Pa taciņu, caur krūmiem un atkal pa taciņu aiz Almas un Līgas. Punkts lauka malā. Lauku izgaismo mēness. Tālāk arī pāri laukiem jādodas.

KP 41 2015-05-02 22:41:41 Punkts sasniedzams viegli. Te jāizlemj vai ejam pēc azimuta pār lauku vai sekojam taciņai. Aplūkojuši sējuma saturu lemjam par labu taisnākam virzienam.
   
KP 49 2015-05-02 23:01:15 Uz šo punktu ejot pie kapiem dzeršanas punkts - aka. Mums gan neko uzpildīt nevajag un ejam garām. Alma aiziet pa kreisi, mēs pēc azimuta. Burtiski noejam garām bebra mājai un pie punkta sastopam arī trīs igauņus. Almas vēl nav. Tālāk vērtīgais astoņus punktus vērtais kontrolpunkts.
 
KP 85 2015-05-02 23:10:36 Punkts virsotnītē, kura gan lai tiktu bija jāizspraucas cauri kārtīgai egļu birstei. Un te tālāk riskējam pēc azimuta ar cerību, ka lielajam grāvim būs pāri kāds koks. Pie grāvja sastopam kādu citu komandu, kas iesaka peldēt, bet paši aiziet gar grāvi pa labi meklēt sausāku ceļu. Es lūkojos pa kreisi un ar Gunu atrodam kaut cik izturīgu koku. Ar atbalsta nūjām tiekam visi pāri, tik Kristaps iemērc vienu kāju.
 
KP 76 2015-05-02 23:52:55 Taču briksnis nebeidzas un lai tiktu pie punkta, neejam pa mežu pāri pauguram, bet veicam nelielu sānkustību pa ceļiem. Te kādu arī kāpjot kāpumā apdzenam un krietns bariņš pēc azimuta ienirstam mežā gar citu pauguru meklēt mazu slīkšņu, kur koku pudurī jābūt punktam. Slīkšņa ir, bet punkta nav. Apeju slīkšņu, eju uz čuju tālāk un uzeju vēl vienu, bet arī te nav punkta. Apcilpojis esmu apkārt. Turos pa labi vairāk un izdodas atrast lielāku peļķi, kur tad arī pa kluso igauņi atraduši punktu. 
 
KP 65 2015-05-03 00:17:03 Briksnis, azimuts, dubļi un tiekam pie ceļa. Pa priekšu mums aizskrien komanda Easy. Mēs brīdi sekojam. 4h laikā pieveikts tikai pusmaratons. Kontrollaikā neiekļaujamies! - pie sevis nosmejamies. Sasnieguši punktu, beidzot uzēdam vafeles un uz brīdi izslēdzam lukturus. Tāpat ir kaut kāda gaisma meža biezoknī.
 
KP 75 2015-05-03 01:05:03 Dzirdam rejam suni. Brienam pa slapju mežu, bet izdodas īpaši neslapināt kājas. Par tik mitru vietu atzīmju kartē nav. Pēc suņu rejām izejam uz mājām, kaut gan nācās uz brīdi izlēkāt pa ciņiem. Te gan nedaudz arī pakavējāmies mežā, sausākas vietas meklēdami. Pats punkts arī uzreiz netika atrasts. Skaties divreiz kartē un tad beidzot saproti, kas dabā jāmeklē un kas jau atrasts. Ar nelielu riņķošanu atrodam un dodamies projām kā atnācām. Sastopam atkal Almu ar Līgu. Min uz papēžiem.

KP 74 2015-05-03 01:32:17 Beidzot kādu brīdi pa ceļiem. Nedaudz rasina. Jūtu, ka man soma vaļā. Palūdzu Kristapam aiztaisīt un ceru, ka nekas nav izkritis. Veiksmīgi pēc azimuta uzejam stigu un punktu paņemam diezgan precīzi. Tālāk pāri cirsmai arī pēc azimuta.

KP 82 2015-05-03 02:05:56 Te gar svaigu sējuma malu. Ceļš, elektrolīnija, skaidrošanās un izvēle iet pa paveciem meža celiņiem, kuri dabā eksistē. Kaut kur rej mazs negantnieks. Noejot jau no ceļa pēc azimuta uz brīdi redzama "bebru" taka, bet novirzos un stāvam pabieza krūmājā. Redzam, ka mums no kreisās puses tuvojas, kraujas lejā, lukturi. Punktu uzreiz neatrodam un sekojam komandas gaitām, kura mums tuvojas. Tā arī tiekam pie punkta. Bijām nogājuši vairāk pa kreisi no tā. Te es noēdu pirmo siermaizi. Kaut kad jau arī tika notiesātas atlikušās vafeles. Ilgi kavēties nevaram, jo kļūst vēsi. Daži atnācēji mums novēl labu apetīti. Te arī esam sākuši dēļ kļūdām atpalikt no plānotā grafika. Arī projām tikt nebija tik viegli.

KP 56 2015-05-03 02:57:33 Sastopam Almu, kas kaut kur atkal pa apvedceļiem apskrējusi un prasa pēc padoma -kur kartē esam? Man jāmaina lukturim baterija. Šoreiz izbeidzās ātrāk nekā plānots. Arī mēs starp diviem pagariem ezerveidīgiem slapjumiem ar pirmo netiekam cauri. Sākumā gar vienu pa taciņu, tad ar trešo piegājienu tik atrodam, kur starp tiem izšmaukt cauri, jo tālāk varam doties pa nosacītiem celiņiem pļavā. Punktu atrodam viegli, tik projām tikt uz dzelzceļu neizvēlamies pareizi virzienu. Jūtams kritums uz leju un tad slapjums. 20 m joslu līdz uzbērumam brienam pa slapju mežu, lai gan varēja pa celiņu vēl. 

KP 68 2015-05-03 03:27:07 Kaut arī ilgu laiku dzirdējām taurējam kaut kur vilcienu, tad kamēr veicām posmu pa celiņu gar to, neviens vilciens nenāca. Tik pretī skrēja kāds bariņš rogaineru un kāda lampa pavīdēja dziļāk mežā lejup no uzbēruma. Pie punkta varēja tikt turp aizskrienot pa ceļiem. Pie punkta lampiņu saiets. Atceļā redzama lampu virtene kas vēl skrien pa uzbērumu, lai dotos šā punkta virzienā.


Pie dzelzceļa pārbrauktuves.
KP 83 2015-05-03 04:14:07 Vietā kur dzelzceļš krustojas ar mūs interesējošo ceļu sastopam Artūru un Edgaru. Top kopīgs pašiņš. Skriešus dodamies līdz lielajai elektrolīnijai. Sāk svīst gaismiņa. Pa labi manāmi lukturi, kuri mums tuvojas. Mēs stāvam bridiena priekšā. Lukturi ir klāt un Nikolajs mums pasaka priekšā - te ir jābrien. Ar kaujas saucieniem dodamies līdz celim ūdenī. Pēc brīža Guna teic, ka paliekot sausāks. Ar to viņa domā, ka ūdens vairs tikai līdz potītei. Rit jau devītā sacensību stunda. Ūdens nav stindzinoši auksts un kustoties tas diskomfortu nerada. Sekojot Nikolajam, atrodam punktu. Tālāk mūsu ceļi šķiras.
  
KP 59 2015-05-03 05:02:03 No meža komandu izvedu pa mazu un maz pamanāmu meža ceļu. Vienu brīdi pat jāšķērso bebru dambis. Pretī nāk kāda komanda. Ejam pa lauku ceļu. Esam kādā augstienē. Drīz jau saule. Apkārt klusums un kādas krāsmatas. Šķērsojam šoseju un nedaudz uzskrienam līdz ceļa līkumam kurā ejam pēc azimuta mežā. Te nu atkal aplauziens, jo kā no ceļa nost tā priekšā brienamais slapjums. Mudinu tomēr iziet uz ceļa atpakaļ, jo nedaudz tālāk izskatās pēc augstākas virsmas un tā arī ir. Tur arī nāk no meža ārā citi rogaineri. Mēs iekšā un te es nez kāpēc vairs neskatos azimutu un aizeju teju pa 50 grādiem no vēlamā virziena. Pēc skata tiekam maldināti un izcirtuma vietā jau cits ceļš. Un esam atkal sabriduši nedaudz kājas. Tad sapratuši, kur esam atrodam izcirtumu un punktu. Bet ārā tikt arī izaicinājums, jo mežs arvien piedāvā iespējas atkal no jauna sabrist kājas. Neesam jau nekādas princeses, bet morāli tā neliekas vēlama opcija, kuru izmantot.
  
KP 81 2015-05-03 05:39:43 Tikuši uz ceļa ejam punkta virzienā. Gunai salst rokas un piedāvāju cimdus. Pēc kāda brīža brokastu pauzē, kad tiek notiesāta otra siermaize, cimdi arī tiek paņemti. Punktu atrodam virsotnes virsotnē. Tad izpētām kā pāri pļavām un pa ceļu tiksim uz nākamo kontrolpunktu.
   
KP 48 2015-05-03 06:14:21 Ejam gar mājām un mūs sagaida nepiesiets suns, kas arī mums velta rīta pārdomas, bet visi tiekam viņam garām. Šķiet saule apspīd tikai ežiņas malu, bet mums vēl kādu brīdi jāpaciešas līdz tiksim saulītē, kurai draud jau aiziet priekšā mākonis. Krāsu gamma ir neaprakstāma, kad uz svaigi zaļi krāsotajiem bērziem spīd rīta saule. Rīts un daba mostas. Adamovas tuvumā klīst rogaineri. Punktu atrodam pie kāda krusta ceļa malā. Ejam garām pamestai lauku mājai.

KP 70 2015-05-03 06:33:13 Seko pārgājiens pāri laukam, caur pašauru meža joslu un tad pa cirsmu uz leju ejot un šķērsojam 20-30 cm garus lazdu "celmus". Pats punkts pie kāda paliela laukakmens. Tālāk jātiek uz apdzīvotu sētu.
  
KP 46 2015-05-03 06:50:50 Te kāda komanda nāk uz punktu un mūs šķir atkal ne visai uzrunājošs un paplats, vienam lēcienam, grāvis. Atrodam pāreju. Šķērsojam šoseju un gar kādu citu lauku sētu, sveicinot saimnieci, ejam garām uz kontrolpunktu. Pārsimt metri no šosejas ir punkts, kas uzlikts ļoti stāvā paugurā. Guna teic, ka arī man beidzot seju nerotaā smaids pēc tāda kāpiena. Tad atgriežamies uz šosejas.

KP 55 2015-05-03 07:17:11 Uz šosejas 42 km atzīme un varen plata ceļa josla autobusa pieturai. Kilometra atzīmi sargā kāds mazs šunelis, bet ceļa otra pusē no augstāka punkta ar viņu sarunājas ciltsbrālis. Runājam par citām komandām un sākam sastapt piesauktos ļautiņus. Pretī nāk nosalusi Linda. No meža izlien Dace. Punktu vajadzēja ņemt jau pa ceļam nevis atpakaļejošā kustībā (pret finišu). Tad cenšamies pielikt soli. Mēģināju pierunāt komandu uz papildus kontrolpunkta paņemšanu, bet tiku nolikts pie vietas. Nebiju novērtējis komandas biedru spējas un finiša laiks pierādīja, ka neskrienot nebūtu iekļāvušies.
   
KP 21 2015-05-03 07:36:31 Punkts, kuru Kristaps atrada pēc cita punkta leģendas. Leģendāri. Pēc iziešanas uz šosejas sējām paniku puskilometru priekšā esošajās komandās un sākām finiša sprintu.
   
F 2015-05-03 07:48:29 Ar pieklājīgu laika rezervi sasniedzam finišu. Apsveicam Gunu ar identu un saņemam savus rezultātus.



Tā mēs plānojam.
Finišā 148 punkti no 321. Un 27 no 60 kontrolpunktiem. 35. vieta kopvērtējumā. Parasti izdodas apmeklēt pusi un vairāk no visiem kontrolpunktiem.

Ir kur augt un attīstīties.
@2015.05.04
Pilnmēness šķiet darīja savu un aplūkojot kā esam riņķojuši un gājuši ar novirzi uz KP var secināt, ka neesam bijuši labākajā mentālajā formā. Arī ar kompasu šoreiz darbojos tikai es. Tātad atbildību par neceļiem atliek vien uzņemties man. Minētās meža cūkas tā ar nesastopam. Kristaps vai Guna teica, ka esot redzējuši rozā pitonu uz klavierēm. Par pitonu jautājumu nav, bet kur gan mežā klavieres? Naktī viss mežā kļūst iespējams. Kristapam bija rīta depresija, kas gandrīz noveda pie komandas izformēšanas. Es tikmēr ar tādu kā pieticīgu nepacietību gaidu LČ 24h rogainingā 18 jūnijā.



1 comment:

  1. Nu man par dāvanu vēl joprojām mulsums. Sajūta, ka būsi uzminējis par piezagušos apnikumu rogaininga virzienā un šis kā tāds motivējošs bonuss. Tik skaists tas idents, ka gandrīz negribas vilkt nost no pirksta. :) Paldies, puiši!

    ReplyDelete