Tuesday, January 14, 2014

Divos ar pusi gados sadarītais skrienot un kustoties

"Klau, ceļiniek, kurp ved tavs ceļš,
Vai pareizākais būs tas tev?
Bet varbūt mirkli apstājies
Un naktī zvaigznēs paskaties."

Labvēlīgais tips - Ziemassvētku dziesma

Atgriezīsimies nedaudz pagātnē ...
Ir 2013. gada 27. oktobris, kad no sienas noņemu sešu mēnešu garu kalendāru vasaras sezonai, kurā bija iekļautas skriešanas un MTB sacensības. Kalendārs bija ļoti pieblīvets, tāpēc 2014. gadam tas būs retināts, kā Aplu gaiss 2000 metrus virs jūras līmeņa. Vakar no malas vēroju sava kalendāra pēdējās plānotās sacensības 2013. gada sezonā - Siguldas kalnu maratonu pēc kura sekoja grandioza ballīte ar tradicionālo lēcienu baseinā ar halātu un ņergu tvistera kausa izpēle 4 pusfinālos. Un nākamajā veiktā basā Stīveru jūdze.
Stīveru jūdze
Kad halāts izžuvis un dvielis jau sauss
Ļauj man Siguldā šoruden skriet
Gribu pieveikt dubļaino ultru
Un finišā aiz prieka diet.


Pirms gada rezumējot savu sezonu pēc ozolnieku pusmaratona es izteicu dažus skaļos mērķus 2013 gada sezonai. Skatos, ka izpildīti ir tikai 3 no 6 punktiem. Ir izdevies uzlabot savu PB pusmaratonā, bet bez mērķtiecīgiem ātruma treniņiem un 1:30 barjeru nesasniedzu. Izskatās, ka veiksmes formula ir - skrien Siguldas pusmaratonu uzvalkā mierīgā tempā un tad Ozolnieku pusmaratonā PB. Šogad gan arī par labu nostrādāja fakts, ka aizmirsu mājas GPS pulksteni, līdz ar ko skrēju uz izjūtām. Uz Viļas maratonu braukšu 2014 gadā, jo 2013. gadā Viļņā pusmaratons sakrita ar Valmieras maratonu, kura tureju tempu uz 4:00 h. Otepē, gan es biju un 23,4 garo distanci noskrēju uzlabojot pērnā gada rezultatu par 10 minutēm. 2014. gada plānā gan šo sacensību nav, bet tas nenozīmē, ka es tur nebūšu. maratonu vasaras otrajā puse es noskreju, bet ne ārzemēs. Helsinku maratons arvien uz grauda. Tempu turēju kā jau minēju Valmieras maratonā. Un Somija bija sezonas pērle. Par to jau nesen tapa raksts.
Kopā par 2013. gadu noskrien.lv lapā reģistrēti 1864 km (2073 km 2012. gadā)

Kas plānā nākamjos gados? 
Rogainings, kaut kas savam priekam, lai aizvien paaugstinātu savu metālo un fizisko izturības robežu. Tā ir vīzija, kurai jāpakarto misija, ģimenes dzīve un jādarbojas sasniegumu virzienā. Ja par sacensībām un nākamā gada skaļajiem (Skaļie, tie par kuriem tiks runāts, klusie paliks neizpausti līdz brīdim, kad tie tiks izpildīti.) plāniem, tad kalendārs ir pieticīgs. Ir vietas pasākumiem, kuriem vēl nav zināms konkrēts datums.
  1. Vienas slēpošanas sacensības februāra sākumā
  2. Biķernieku pusmaratons
  3. Ziemeļkurzemes rogainings
  4. Nordea Maratons
  5. EČ Rogainingā Igaunijā uz kuru savākta lieliska komanda
  6. "Pusmaratons" Laulasmaa
  7. Liepājas pusmaratons
  8. Cēsu Eko Trail
  9. Viļņas maratons
  10. Siguldas pusmaratons
  11. Ozolnieku pusmaratons
  12. SKM
  13. ... un tad jau brauciens uz jaunā gada svinībām Igaunijā.
    Un tagad seko kopsavilkums ar spilgtākajiem veikumiem kopš uzsāku skriet.

    Skriet tā nopietni sāku 2011. gada vidū. Pirmie iepazītie noskrienieši - Vizbulīte un pēc tam Evita, kas mani vizināja uz manu otro un karjerā lēnāko pusmaratonu. Jā, izrādās Mošķi es pazīstu jau gadus desmit, bet kamēr pats nesaku skriet, tikmēr man tas nelikās aktuāli. Es noķēru savu vilni uz kura uzkāpt uz skriešanas dēļa. Atskatoties uz to, kas pa šo laiku ir paveikts var teikt, ka gana daudz man kā ļubiķeļam. Noskrien lapā baumo, ka kopā noskrietu kilometru skaits, kas iereģistrēti ir ap 4500km un skriešanas aktivitātēm iztērētas bez piecām jau 500 stundas, ka sbūtu 20.83 diennaktis. Pēc 10 000 teorijas, lai kļutu par kenijieti, man vēl priekšā 9 500 stundu darbs.

    • 21 pusmaratons - tomēr tos Otepes 23,4 km krosa skrējinus nolēmu neskaitīt, lai smuks pusmaratonu cipars sanāk.
    • 2 maratoni - viens mans pirmais un otrs Valmiera kā TT
    • 2 krosa skrējieni 23,4 km Tartu
    • SKM 2012. gadā - 53 Km
    • Somija 2013 gadā - 86 Km 
    • Prāga 88 Km 2012. gadā. (vienīgās sacensības, kurās esmu apzināti izstājies pēc 24 h pastaigskrējiena nelielos mīnusos)
    • Nike Riga Run 3 gadi pa 10 km
    • 30 Km LSC Mežaparkā
    • 15 Km LSC Mežaparkā
    • un citas sacensības no 10 km un mazāk - piemēram Baložu Bizona krosiņš 4km garumā.
    • Olaines apļi. 10 km un vecuma grupā pjedestāla 3 vieta. Pirmais pjedestāls.
    • Priekuļu mini trail 2013. gadā - 25 km.
    • Kā arī 3 duatloni (viens krosa)
    • 3 slēpošanas sacensības
    • 6 MTB sacensības
    • Dream of the final night. 2012/2013 Igaunijā ar 12 h pieveiktiem 85,25 km.
    • Pašdarbība:
      • Koptreniņa apmeklēšana pie Valtera
      • Dziesmusvētku pusmaratons
      • The Killers koptreniņš (pusmaratons)
      • Trases tiesneša pienākumu pildīšana īsākās nakts skrējienā Biķernieku KST 2013. gadā.
      • Apskriets apkārt desmitajam lielākajam ezeram latvijā - Ķīšezeram. (Teorētiski varētu pieveikt arī skrējienu apkārt pārējiem 9 pirms tie izžuvuši vai aizauguši)
      • Koptreniņā Siguldā dzerts no strauta. Stilam varbūt nav nozīmes, veselībai ir. (Nevajag dzert no strauta zem pilsētas!)
      • Dzo 24h stafetes posms
    Ko es ar to visu gribu teikt? Tikai to, ka dzīve projām no datora ekrāna ir ļoti interesanta. Citi ir izdarījuši vēl vairāk. Ne visi runā par sasniegto. Es te atstāju lappusi ko sev pārlasīt pēc gadsimtiem. 
    Skriešana aizvedusi arī ceļojumos uz Somiju, Bratislavu (un Vīni), Stokholmu (par cītīgu dalību NRR treniņos), Tartu, Tallinu. Kas man no tā visa patīk vislabāk? Būt pie dabas. Nost ar asfaltu, lai dzīvo meža takas, pludmales smiltis, pļavas, purvi, upes, urdziņas jeb mazāk asfalta vairāk skriešanas. Un ja tagad butu jāpasaka, cik noskrieniešus es pazīstu, tad nepietiks ar visam ekstremitātem cik nu viņas man ir. Latvija skrien, tas nu ir fakts un izrādās mēs esam ultramaratonistu tauta.
    Kusties tu, kustos es, kustās visas papardes ...

    2013. gada foršākā medaļa
    par dalību Evitas pilngadības godināšanas skrējienā
    Bet te nu tad pavelkam svītru un sākam jaunu atskaites posmu. Kas zin, kur tas zirgs aizvedīs 2014. gadā.


    “Around here, however, we don't look backwards for very long. We keep moving forward, opening up new doors and doing new things, because we're curious...and curiosity keeps leading us down new paths.”
    --Walt Disney

    2 comments:

    1. Lai Tev viss izdodas un kaut ko atstāj arī nākamajam gadam! :)

      ReplyDelete
    2. re kā atradās vietiņa arī vienam simtnieciņam :)
      /edGars

      ReplyDelete